Waarom een winstgevend plan maken?

winstgevend plan maken

Bestaanszekerheid

In de media wordt er nu heel veel gepraat over ‘bestaanszekerheid’, en wat de politiek daarin voor ons kan doen. Voor een ondernemer is ‘bestaanszekerheid’ ook een heel belangrijk thema! Is mijn bedrijf rendabel? Kan ik mijzelf en mijn gezin onderhouden van mijn bedrijf? Waar moet ik aan werken om dit voor elkaar te krijgen? Op deze vragen krijg je antwoord door een winstgevend plan te maken.

Ik heb hier vorige week een LinkedIn post over geschreven, over het winstgevend plan die ik zelf heb gemaakt. Daarin legde ik in het kort de stappen uit. De inzichten die hier uit kwamen, heb ik kunnen omzetten in actieplannen, om zo naar mijn doelen te kunnen werken. Deze doelen werk ik dan weer uit in hapklare brokken, en verwerk de eerste stappen uit in een 12-weken plan. Zo maak ik goed inzichtelijk waar ik aan moet werken, en maak de stappen uitvoerbaar. De stappen zijn klein genoeg zodat ik er niet vreselijk tegenop kijk, en de tijd die ik ervoor inplan is realistisch. Het is dan geen groot ding meer wat maar in mijn nek hijgt, maar concrete uitvoerbare stappen.

Hoe maak je voor jezelf een winstgevend plan, en controleer je jouw bestaanszekerheid?

Hieronder nogmaals de stappen:

Stap 1: Analyseer je privé kosten. Je vaste kosten, variabele kosten, vakantieplannen, kosten voor de kinderen (bijvoorbeeld studiekosten), investeringsplannen (wellicht heb je binnenkort een andere auto nodig bijvoorbeeld?). pensioenopbouw, enz. Hier komt een totaalbedrag uit, wat
een idee geeft wat je jezelf aan salaris wilt uitkeren uit je onderneming.

Stap 2: Analyseer je zakelijke kosten. Ook hier heb je vaste kosten, variabele kosten, eventuele investeringsplannen, enz. Het grootste deel kun je uit je cijfers van 2023 halen. Houd rekening met veranderingen waar je al van op de hoogte bent.

Stap 3: Je omzet voor 2024. Maak een overzicht van alle al bekende omzet voor 2024. Je vaste klanten, en/of je stabiele omzet/afzet.

Stap 4: Buffers. Je weet je kosten en je weet wat je minimaal aan salaris wilt ontvangen. Daarnaast is het ook belangrijk om buffers op te bouwen. Een buffer voor investeringen, een buffer voor salaris in moeilijke tijden, enz. Dit betekent dat je naast je salaris ook nog winst wilt maken. Als je dit bedrag optelt bij je salaris en kosten, dan heb je een eerste indicatie van de omzet die nodig hebt. Uiteraard is er dan ook nog de inkomstenbelasting en de bijdrage zorgverzekeringswet. Deze kun je, wanneer je een doelomzet hebt, uitrekenen met de tool van de kvk website.

Stap 5: Acties. Wanneer je de bedragen uit stap 1, 2 en 4 bij elkaar optelt, en deze vergelijkt met de omzet voor 2024 waarvan je zeker weet dat je die zult verdienen, dan komt daar waarschijnlijk een verschil uit. Afhankelijk van het soort verschil (te weinig of ’teveel’ omzet) kun je daar acties op ondernemen.

Bij mijn winstgevend plan zag ik dat mijn verwachte omzet niet toereikend was. Ik kan dan gaan kijken naar mijn kosten (zowel zakelijk als privé), en dat is wel wat hoger dan eerst. Maar ik heb rekening gehouden met de verplichte AOV, en iets meer pensioenopbouw. Daarnaast heb ik een kostenpost voor opleiding. Daar wil ik eigenlijk ook niet aankomen, want persoonlijke ontwikkeling vind ik erg belangrijk. Dus is de conclusie dat ik mijn omzet wil verhogen. Uiteraard heb ik ook gecontroleerd of ik daar wel ruimte voor heb qua tijd. Als ik dat niet zou hebben, dan worden mijn acties anders dan die ik nu heb ingezet.

Voor eenieder zal dit anders zijn. Allemaal afhankelijk van je doelen, mogelijkheden, en wensen. Heb je een overschot aan omzet, dan is het interessant om te bedenken wat je daarmee gaat doen. Buffers opbouwen, meer pensioen inleggen, beleggen, investeren, personeel aannemen, mooie vakantie houden, enz. Dat is altijd beter dan aan het einde van het jaar zien dat het overschot gewoon op is gegaan zonder dat je weet waar het nou heen is gegaan.

Conclusie

Een winstgevend plan maken is een zeer waardevolle manier om het nieuwe jaar met goed inzicht en overzicht te starten, je haalbare doelen te stellen voor dat jaar, en om steeds weer je bestaanszekerheid te testen!

NB: Deze blog is geschreven vanuit de visie van de eenmanszaak.

Lees ook deze blogs