De meest gemaakte fouten
Helaas kunnen sommige kosten die je gevoelsmatig toedicht aan je onderneming, toch niet worden gedeclareerd als kosten, en zul je dus in je boekhouding op privé uitgave moeten boeken. Hier worden regelmatig fouten in gemaakt. De 3 meest gemaakte fouten (die ik tegenkom) zet ik hieronder op een rij:
Kleding voor presentatie
Een mooi pak, nette schoenen, speciaal voor die presentatie gekocht. Klinkt heel logisch dat die kosten op de onderneming gezet kunnen worden toch? Helaas heeft de belastingdienst hier vrij strenge regels voor. Onder ‘werkkleding’ verstaan ze kleding die speciaal voor je beroep is gemaakt, denk aan veiligheidsschoenen, werkbroek, helm, paardrijdbroek, schort, enz. Kleding die je hebt laten bedrukken met je logo valt hier ook onder.
Benzinekosten en parkeerkosten
Heb je een auto op naam van je onderneming staan? Dan kun je deze autokosten opvoeren, naast nog meer autokosten. Maar rijd je in een prive auto, dan kun je alleen je gereden kilometers declareren voor 0,21 per km, en vanaf 2024 voor 0,23 per km. Dat is een vergoeding voor je brandstof en je parkeerkosten. Dus brandstofbonnen voor een langere zakelijke rit, of parkeerbonnen kun je dan niet declareren.
Lunchkosten
Hier moet je een goede scheiding maken tussen een zakelijke lunch (tijdens bespreking of met klanten) en de noodzakelijke dagelijkse lunch tijdens werktijd. De tweede is een prive uitgave. Voor de zakelijke lunches kun je als zzp’er 80% van deze kosten declareren, alleen de btw mag je niet uitsplitsen. het handigst is om deze kosten voor 100% op te nemen in je boekhouding, en bij de aangifte inkomstenbelasting de 20% als prive deel opgeven. Er is ook een andere methode, waarbij je de kosten voor 100% kunt declareren wanneer deze de drempel van 4500,- overschrijden. Maar dat zal voor een zzp’er niet zo snel gelden.